Vores 10 gode råd til stråtagsejerne:

  • Et stråtag er et tag lavet af organiske materialer, hvor levetiden afhænger af hvor hurtigt taget kan tørre. Derfor er det vigtigt at skabe så meget luft omkring huset som muligt. Det er vinden og solen der skal holde taget tørt.
  • Men fugten kan også komme indefra. Derfor er det vigtigt med en tæt dampspærre så man ikke sender fugtig luft fra boligen og ud i stråtagets underside. Sørg for god ventilation og tænk lav fugtighed.
  • Det er en god ide at lade en fagmand servicerer stråtaget ca. hver 4. år hvor der også typisk skal laves en ny rygning, kanter skal rettes og skotrender efterses.
  • Det er meget vigtigt at holde taget rent for erosionsmaterialer, blade og grene, og evt. store mospuder. Hvorimod mos og lav på stråtaget i almindelige mængder på ingen måder skader taget.
  • Til gengæld har rigtig mange stråtage et problem med alger på de nordvendte sider. Og det er ikke godt. Algelaget hæmmer udtørringen af stråtaget og nedsætter dermed tagets levetid. Så hvis der er alger på nordsiderne skal de fjernes enten kemisk med Ecostyle som er det eneste godkendte produkt til rensning af stråtag. Eller stråtaget kan rensens mekanisk ved klipning eller med klapskovl.
  • Når et stråtag er ca. 20 år gammelt vil overfladen være meget nedbrudt og svampeagtig. Det ses bedst ved regnvejr hvor det vil vare et par timer inden den drypper fra tagskægget. Og når man set op af tagfladen fornemmer man høje og lave områder på tagfladen. Så er det tiden at rense tagfladen i bund så der igen er friske strå i overfladen og samtidig rette tagfladen op til en homogen flade igen. Et stråtag der har det godt vil dryppe efter ca. 5 min. regnvejr.
  • Måren elsker at bo under stråtaget fordi temperaturen svinger meget få grader indenfor samme døgn. Så sørg for den ikke kan komme på taget. Tænk over placeringen af carport, træer, skraldespand, havebord eller andet som måren kan bruge for at komme på taget. Hvis den kommer på taget kommer den også ind i huset og ødelægger bl.a. isoleringen.
  • Hvis i skal have et nyt stråtag er det vigtigt at tænke brandsikring. Det vil øge husets værdi fremover og halvere forsikringen.
  • Et stråtag er ikke dyrt. Det koster ca. det samme som et tegltag. Og hvis det brandsikres er det nu muligt at bygge 5 meter fra skel, sti og vejmidte. Og endelig er det muligt at brandimprægnere et stråtag kemisk så de opnår samme brandmæssige egenskaber som f.eks. et tegltag.
  • Et veludført stråtag holder i ca. 50. hvis det passes og vedligeholdes i det rigtige omfang. Men husk det er altid muligt at kontakte en fagmand for råd og vejledning. Læs mere om stråtag med 10 års Byg-garanti på Dansk Tækkemandslaug’s hjemmeside www.taekkelaug.dk.

VIL DU RINGES OP?

FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD

Skriv dit navn, telefonnummer og e-mail, så ringer jeg dig op for en uforpligtende samtale om dit projekt.​